Dobrý den,
prosím o Váš názor na otázku jaký fotoaparát pořídit ze 4 uvedených? Už několik měsíců čtu recenze a když už jsem rozhodnutý nějaký koupit, dozvím se nové info a začínám znovu. Doposud jsem používal Panasonic DMC-FZ18 s focením přes displej, a to s maximální spokojeností, ale narážel jsem na problém při focení maturitních plesů, tanečních, v jeskyni, prostě tam, kde je nedostatek světla. Je mi jasné, že ultrazoom Nikon DL 24-500 zavrhnete jako první. Chtěl bych se posunout výš a koupit lepší amatérskou zrcadlovku. Jezdím s autobusem, takže fotím i architekturu, přírodu, rodinu, ale umím si přestavit fotit i sport a zvířata. Vzhledem k možnosti natáčení videa se mi kvůli plynulejšímu ostření jeví lepší Canon s objektivem 18-135 mm IS USM než Nikon 5600 + 18-140mm VR.
V tuto chvíli u mne „vede“ set nového Canonu 77D + 18-135mm IS USM, pak ex.blesk Canon Speedlite 430 EX III RT, objektiv Canon EF 50 mm f/1,8 STM, sada filtrů a čištění, DO spoušť. Nepoužívám focení do RAWu, ale třeba bude vhodné se naučit foto upravovat v tomto formátu.
Pokud bych nastřádal další peníze, tak pro focení zvířat bych si koupil starší verzi Tamron 150-600mm f/5-6,3 Di VC USD Canon.
Závěrem mám ještě jeden dotaz ke světelnosti objektivů. Má smysl kupovat drahé „světelnější“ širokoúhlé objektivy 10-18mm f/kolem 2,8 nebo stačí Canon 10-18mm f/4,5-5,6 IS STM, který musím kvůli větší hloubce ostrosti stejně zaclonit na f/8, právě pro focení tanečních , maturitních plesů, jeskyně apod.?
Bohužel mám obavy, že i přes pořízení skvělé techniky skončí fotografie zapomenuté na pevném disku, ale to asi znáte ?
Moc děkuji za Vaše názory.
Radek