Dobrý den,
rád bych začal amatérsky fotit. Žánrově hlavně venkovní zátiší, fascinují mě staré a opuštěné lavičky v ulicích měst nebo již nepoužívaná odpočívadla. Nicméně bych fotoaparát nevyužíval výhradně na tento druh focení. Můj rozpočet je omezený, chtěl bych se vejít do 12 tisíc.
Teď to, proč se ptám zde a nevyhledávám si sám podle dostupných recenzí. Od dětství trpím lehkým třesem rukou. Na fotoaparátech bez vhodné stabilizace se to projevuje rozmazanými fotkami. Ty s krátkou expozicí a optickou stabilizací mi problémy nepřináší. Možnost porovnání jsem však měl pouze u „mobilových“ fotoaparátů.
Samozřejmě pro zátiší bych si měl pořídit stativ, avšak to ubírá na spontánnosti a vzhledem k mým představám bych se rád obešel i bez něj.
Prosím o doporučení fotoaparátu do 12 000, s dobrou stabilizací. Pokud mi doporučíte i vhodný stativ, který se hodí na každodenní nošení v batohu, budu jen rád.
Předem děkuji za odpovědi,
Kevin
P.S.: Postuji do fóra „jak vybrat digitální fotoaparát“, ale v doporučeních se nemusíte omezovat na výhradně digitální.