Průzkum Canonu: Papír stále vítězí, jen třetina firem používá plně digitální řešení

Canon zveřejnil zajímavá čísla o postupu digitalizace ve firmách, z nichž mimo jiné vyplývá, že plná digitalizace probíhá pomaleji, než mnozí čekali.

Zde je plný text tiskové zprávy společnosti Canon…

Papír stále vítězí. Jsou firmy, kde digitalizace nebo hybridní práce nejsou vůbec téma

PRAHA, 16. říjen 2024 – Digitalizace v Česku probíhá, ale není důsledná. I když počet podniků upřednostňujících elektronické řešení pracovních procesů před papírovým pomalu stoupá, ani jedna firma oslovená v průzkumu společnosti Canon neuvedla, že už je kompletně digitální. S tím souvisí i klesající obliba hybridního způsobu práce.

Převažující digitální řešení, kdy je většina dokumentů zpracovávána elektronicky a dochází k systematickému omezování použití papíru, uvedlo v průzkumu 35 % firem. Dalších 25 % digitálně zpracovává a uchovává podstatnou část svých dokumentů. U zbylých 40 % firem ale stále v kancelářích převažuje práce s papírem, 7 % respondentů dokonce uvedlo, že s ním pracují výhradně.

Digitalizace - průzkum Canonu
Výsledky průzkumu podle tiskové zprávy společnosti Canon. Zdroj: Canon

„Přístupem českých firem k používání papíru v jejich provozu se zabýváme dlouhodobě a máme tedy srovnání s předchozími lety. Třeba oproti průzkumu v roce 2021 se počet podniků vykazujících praktickou bezpapírovost i těch, které se snaží na papíře uchovávat jen minimum dokumentů, o několik procentních bodů zvedl,“ komentuje Eva Kučmášová, ředitelka komunikace Canonu ve střední Evropě. „Podíl těch, které spoléhají výhradně na papír, naopak klesl o více než polovinu, což považujeme za dobrou zprávu,“ dodává.

Obliba ‚hybridu‘ klesá

Nutnou podmínkou digitalizace je využívání cloudových služeb. Z firem, které s digitalizací alespoň začaly, 40 % používá cloud pro uchovávání dokumentů nebo správu firemního tisku a skenování již delší dobu a 18 % s nimi začalo v posledním roce. Dalších 16 % o zavedení cloudu uvažuje. Je zde ale 16 % českých firem, které cloudovým službám nedůvěřují a odmítají jejich využití.

S tím souvisí i proměna vnímání tzv. hybridního způsobu práce, tedy modelu, kdy mají zaměstnanci možnost pracovat jak z kanceláře, tak mimo ni. V letech pandemie, kdy se lidé nemohli kvůli hygienickým opatřením fyzicky potkávat v kancelářích, byl hybridní způsob práce nutností, a mnoho firem jej i později implementovalo do svého provozu. „Jenže poté, co pandemie odezněla a život nejen v Česku se začal vracet do normálních kolejí, firmy začaly ve velkém od tohoto modelu ustupovat,“ říká Eva Kučmášová.

Papír stále kraluje významné části firem – ilustrační grafika. Zdroj: Midjourney.com/Fotoguru.cz

Cloud může i ušetřit

Z průzkumu Canonu vyplynulo, že možnost hybridního způsobu práce dnes umožňuje 58 % firem. Především jde o umožnění pracovat část týdne mimo kancelář (30 %). U 42 % respondentů však už dnes jde o „nechtěný“ model. Firmy nejčastěji jako důvod uvádí obavy ze ztráty efektivity, preferenci osobního kontaktu mezi zaměstnanci nebo se zákazníky nebo nedostatečné technické vybavení.

„Přitom jde o způsob, jak zaměstnancům díky flexibilitě a možnosti pracovat odkudkoliv dopřát lepší vybalancování pracovního a osobního života. Firma díky využívání cloudu navíc ušetří na papíru a dalším materiálu, jako jsou tonery nebo inkousty. A právě takové snížení spotřeby je v souladu i se strategiemi udržitelnosti, které většina tuzemských firem deklaruje,“ uzavírá Eva Kučmášová z Canonu.

Připojte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*