Co mě nadchlo na iPhonu 16 (Pro)? Audio Mix a revoluce ve zvuku (+ video)

Co je možná největší technologický posun nové generace iPhonů? Podle mého novinky v záznamu a úpravách zvuku. Protože zcela reálně mnoha lidem (včetně mě) opravdu významně usnadní život. A videa prostě budou lepší.

Nemám rád pojmy jako “skok vpřed”, protože obecně do recenzí a věcných článků prostě nepatří. Ale pro jednou udělám výjimku, protože s generací iPhonů 16 přichází významný posun v možnostech práce se zvukem. A to Prostorový zvuk a hlavně funkce zvaná Audio Mix, která na jedno kliknutí dovolí upravit a vylepšit výsledný zvuk u videa. Ale také nenápadná drobnost s velkým dopadem: Redukce hluku způsobeného větrem.

Zní to možná trochu technicky, ale vážně mě bavilo si s tím hodně intenzivně hrát. A v uplynulých dnech jsem se v různých kavárenských debatách přistihl, že kamarádům a známým na častý dotaz “a mám tedy z 15 Pro upgradovat na iPhone 16 Pro?” odpovídám: “Kvůli foťáku asi ne, ale pokud točíš videa, tak ti to rozhodně rozmlouvat nebudu”.

Video: iPhone 16 Pro, Audio Mix a nenápadná revoluce ve zvuku

Audio Mix pomůže zrušit ruchy a izolovat hlas

V čem je tedy to celé kouzlo? Nejrychleji to zahlédnete (a zaslechnete) ve videu, které jsem natočil, ale pojďme si to popsat…

Tedy: až dotočíte záběr, jedním klikem otevřete novou možnost zvanou Audio Mix, která vám na další klik umožní zvuk upravit, a to velmi zásadně. Výchozí záznam Standardní můžeme proměnit na varianty pod názvem Ze záběru, Studiový a Filmový.

Co se stane v tu chvíli? iPhone upraví celkové vyznění zvuku, zapojí do toho pokročilé úpravy a algoritmy a hlavně: dodá různou váhu různým mikrofonům. Ty má čtyři: dva hlavní na spodní straně vedle USB-C konektoru, další na horní “hraně” displeje (ano, není skoro vidět) a jeden pak mezi objektivy foťáku (taková ta malá dírka).

iPhone 16 Pro a Audio Mix
Audio Mix v akci: po natočení videa je možné na jedno kliknutí přepnout „normální“, tedy standardní zvukovou stopu do další tří variant – Ze záběru, Studiový a Filmový, které v některých situacích opravdu dramaticky pomohou.

Možnosti jsou tedy čtyři:

Standardní – Standardní zvuk je prostě ten “normální”, který nám bude stačit v naprosté většině situací. A sám o sobě zní výborně a skoro bych řekl o něco lépe než u předchozích generací.

Ze záběru – tahle možnost je opravdu hodně šikovná: prioritu dostane prostor, který vidíme v záběru, a systém tak potlačí zvuk z okolí. Pokud chcete točit promluvu dvou lidí, tahle varianta “ořeže” a utlumí rušivé zvuky z okolí.

Studiový – Studiový zvuk, jak název napovídá, simuluje záznam ve studiu, tedy omezuje ozvěny, ruchy z okolí a pomáhá izolovat hlas, tedy třeba při točení selfie videa vypreparuje komentář na úkor okolí.

Filmový – Filmový zvuk je defaultní volbou při točení v režimu Film (takový ten “portrétní mód” a rozmazané pozadí u videa). Snaží se dělat podobné věci jako u opravdových filmů: soustředit se na záběr, ale kreativně pracovat s ruchy a posadit je do “okolí”.

Různé možnosti zachrání různé situace

Abych vás nespletl: to opravdu zásadní je v prostém faktu, že nyní máme čtyři možnosti, jak na jedno kliknutí zvuk změnit, v různých situacích bude fungovat vždy něco trochu jiného, v jiných zase nemá cenu příliš experimentovat (studiový zvuk někdy zní skvěle, jindy naopak nepoužitelně dutě.)

iPhone 16 Pro - poloha mikrofonů
Pro video jsou zásadní snadno přehlédnutelné mikrofony na přední a zadní straně. Podklad: Apple.com

Co mě zaujalo nejvíc? Právě ta možnost testovat narychlo různé varianty. Velmi šikovná je možnost Ze záběru, protože to zacílení zvuku na obsah záběru je vážně hodně šikovné. Prostě často dokážeme opravdu zásadně, ale nenásilně omezit ruchy z okolí.

A Studiový zvuk má klíčovou roli v izolaci hlasu (což je nejspíš i součástí jeho algoritmu). Jak uvidíte ve videu, když budu mluvit před jedoucí tramvají, iPhone opravdu dokáže vytáhnout můj hlas tak, že rachotící tramvaj už tolik nevadí… Vážně klobouk dolů…

iPhone 16 Pro - poloha mikrofonů
Pro telefonování je klíčová dvojice mikrofonů na spodní hraně iPhonů… Zdroj: Apple.com

K čemuž ještě dodejme, že šoupátkem je ještě možné měnit sílu “efektu”, tedy třeba nastavovat, jak moc silná má ta “studiová” úprava být… Což se též hodí pro dílčí doladění, ale zcela upřímně říkám, že defaultní možnosti mi vždy fungovaly solidně…

Redukce hluku způsobeného větrem

Uznávám: výše zmíněné postupy se budou hodit především mírně sofistikovanějším tvůrcům videí, pak ale s iPhony 16 přichází funkce, kterou ocení naprosto všichni, ač o tom vlastně možná ani nebudou vědět (je zapnutá defaultně.

Funkce Redukce hluku způsobeného větrem dělá přesně to, co název napovídá: snaží se omezit jednu z největších bolestí točení videa vůbec: nepříjemné rachocení působené poryvy větru… Při letošním výletu do Pobaltí mi to opravdu lezlo na nervy zcela zásadně – i malý pohyb vzduchu dokáže spolehlivě pokazit záběr (viz mé video).

iPhone 16 Pro a prostorový zvuk
Na rozdíl o nastavení u iPhonu 15 Pro (nalevo) přibyla u nové 16. generace (napravo) právě možnost Prostorový zvuk, která aktivuje i nastavování Air Mixu, a také zásadní Redukce hluku způsobeného větrem…

A nyní to dokáže iPhone algoritmicky vylepšit, což je prostě opravdu skvělé. Samozřejmě, neznamená to, že se poryvů zcela zbavíme, to dokáže jen mechanická ochrana: chlupatý návlek na mikrofon s poetickým názvem mrtvá kočka (anglicky DeadCat).

Ale celkově je posun k lepšímu citelný a významný. Což je prostě detail zcela zásadní.

Tedy dobrý zvuk přeji!

Připojte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*