Novinka od Nikonu: Nikkor Z 50mm f/1.4

Nikon představil novinku: „pevnou padesátku“ se světelností 1.4. Ostření umožňuje od 37 cm…

Zatím jen text tiskové zprávy, objektiv snad časem vyzkouším…

Nový objektiv Nikkor Z 50mm f/1.4 – základní objektiv v novém provedení

Amsterdam, Nizozemsko, 10. září 2024: Společnost Nikon dnes rozšířila svou sérii objektivů řady Z o model NIKKOR Z 50mm f/1.4 formátu FX. Tento nový světelný 50mm objektiv je konstruován tak, aby zachytil přirozený úhel pohledu s mimořádnou jemností, a je tak něčím jiným, než jen běžným základním objektivem s pevnou ohniskovou vzdáleností! Díky vysoké světelnosti f/1,4, rychlému automatickému zaostřování a působivému vykreslení mohou uživatelé plně využít své tvůrčí schopnosti při zachycování různých scén se skvělou prostorovou hloubkou a ostrostí obrazu v libovolném osvětlení.

Nikkor Z 50mm f/1.4
Nikkor Z 50mm f/1.4 na oficiálním snímku. Foto: Nikon.cz

Objektiv NIKKOR Z 50mm f/1.4 je všestranný objektiv pro tvorbu při jakémkoliv osvětlení a je tak perfektním univerzálním objektivem pro každodenní tvůrčí fotografii i vynikajícím objektivem pro cestovatelskou a akční fotografii. Kombinace vysoké světelnosti f/1,4 a univerzální ohniskové vzdálenosti umožňuje intuitivní tvorbu ve dne i v noci – od jedinečných portrétů osob a míst až po focení detailů a struktur. Rychlý ostřící systém Nikon s přesným zaostřením i při použití clony f/1,4 a působivé vykreslování objektivu zaručují věrné, živé barvy, skvělý kontrast a rovnoměrný jas v celém obrazovém poli.

Fotografové a videografové pracující při plně otevřené cloně f/1,4 budou odměněni krásným měkkým bokehem, což je ideální pro portréty zdůrazňující objekt na pozadí stejně jako pro tvůrčí snímky v protisvětle. Scény za nízké hladiny osvětlení lze navíc zachytit s působivými detaily i při nízkých citlivostech ISO, nebo lze použít kratší časy závěrky pro zmrazení akce bez ovlivnění jasu. Nejkratší zaostřitelná vzdálenost pouhých 0,37 m umožňuje pořizovat působivé snímky zblízka zaměřené na jemné detaily.

NIKKOR Z 50mm f/1.4 je druhým objektivem formátu FX se světelností f/1,4 v řadě Z a vyznačuje se univerzálností, stejně jako nedávno uvedený objektiv NIKKOR Z 35mm f/1.4. Oba tyto objektivy s pevnou ohniskovou vzdáleností a světelností f/1,4 jsou pečlivě utěsněny pro zaručení odolnosti a jsou dostatečně lehké na to, abyste je mohli mít neustále nasazené na vašem fotoaparátu Nikon Z.

Zurab Kiknadze, Product Manager u společnosti Nikon Europe, říká: „Jsme rádi, že jsme mohli přidat tento základní 50mm objektiv do naší rodící se řady dostupných objektivů s pevnou ohniskovou vzdáleností a světelností f/1,4. Nabízí nespočet tvůrčích možností a je perfektním partnerem našeho nedávno uvedeného objektivu 35 mm f/1,4. Mějte tyto kompaktní objektivy řady Z v brašně vedle sebe a buďte připraveni na změnu perspektivy z širokoúhlého pohledu na normální.“

Souhrn klíčových vlastností: NIKKOR Z 50mm f/1.4

Všestranný 50mm objektiv formátu FX s pevnou ohniskovou vzdáleností: od krajin až po živé pouliční scény. Od autentických portrétů a detailních snímků zblízka až po plynulá videa. Tvořte s ohniskovou vzdáleností, která je oblíbená pro svou všestrannost a přirozenou nezkreslenou perspektivu.

Vysoká světelnost f/1,4 pro tvůrčí všestrannost: umožňuje dosahovat krásného jemného bokehu a poskytuje více svobody pro fotografování scén s nízkou hladinou osvětlení. Zachytíte více detailů při nastavení nižších citlivostí ISO a zmrazíte akce bez ovlivnění jasu obrazu.

Působivý obrazový výkon: ať již fotografujete zblízka či na dálku, při odcloněném nebo zacloněném objektivu, jsou objekty vždy zachyceny s realistickou prostorovou hloubkou a ostrostí.

Rychlé a tiché automatické zaostřování: zachycení okamžiků, které by jinak zmizely mrknutím oka. Díky přesnému ostřícímu systému Nikon zaostřuje objektiv přesně na objekty i při fotografování s clonou f/1,4.

Nejkratší zaostřitelná vzdálenost 0,37 m: nabízí dostatek prostoru pro zaplnění obrazového pole, odhalení jemných detailů nebo komfortní záznam videa ve stísněných prostorech.

Pevná ohnisková vzdálenost pro video: tento objektiv je přirozeným doplňkem při použití gimbalu nebo kamerových klecí a jeho přirozený úhel pohledu je vynikající pro rozhovory a filmování. Jsou potlačeny změny ohniskové vzdálenosti při přeostřování a lze aktivovat lineární odezvu zaostřovacího kroužku pro kontrolované, přesné manuální zaostřování.

Intuitivní ovládání: příkazový kroužek lze použít pro plynulou regulaci clony, citlivosti ISO, korekci expozice a dalších parametrů.

Lehce přenosný: objektiv váží pouze 420 g a všechny pohyblivé součásti jeho tubusu jsou pečlivě utěsněny pro bezproblémové používání.

Připojte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*