Xiaomi 14 na cestách – recenze foťáku, ukázkové fotky + video

Xiaomi 14 patří mezi letošní vlajkové lodě světa fotomobilů, ale trochu zůstává ve stínu technologicky pozoruhodné sestry Xiaomi 14 Ultra. Jak fotí a co umí? Abych našel odpověď, pořádně jsem tento model otestoval při letních výpravách po Čechách i zahraničí. Zde je má recenze, ukázkové fotky a podrobné video.

Xiaomi 14 – trochu ve stínu Xiaomi 14 Ultra

Xiaomi 14 to nemá snadné – přísun špičkových fotomobilů byl v posledních měsících opravdu intenzivní, od Samsungu S24 Ultra (recenze zde), přes třeba Vivo X100 Pro (recenze zde) až po Xiaomi 14 Ultra (recenze zde).

Právě Xiaomi 14 Ultra oprávněně vyvolal zájem odborníků i fanoušků kvůli tomu, že nabízí opravdu pozoruhodnou technologickou výbavu: od tzv. jednopalcového snímače po proměnlivou clonu (viz podrobný článek zde). Samozřejmě, technologie sama o sobě skvělé fotky nezaručí, ale pro pokročilejší fotografy jsou to funkce opravdu zajímavé – ukazují, kam se svět focení mobilem může v příštích letech posunout.

Xiaomi 14 recenze
Xiaomi 14 v podvečerním světle v Estonsku, jedné z několika zemí, kde jsem tento model testoval. Rychlofotka iPhonem.

A kam tedy Xiaomi 14 patří? Podobně jako u jiných značek má v marketingu zcela zásadní roli jako vlajková loď pro “běžnější uživatele”… Jinými slovy: podobně jako třeba u Samsungu nabízí třída “Ultra” maximální možný výkon a míří (tak trochu) na nadšence a opravdu náročné uživatele. A právě o stupeň níž je tedy tato zásadní kategorie pro ty, kteří chtějí špičkové výkony za nižší cenu a obejdou se bez technologických lahůdek.

Automatické mlýny, Pardubice
Pohled na slavné Automatické mlýny v Pardubicích – zde se nedá nic pokazit a Xiaomi 14 bude fungovat jako velmi slušný univerzální mobil pro rodinné i cestovatelské focení. Neupravená, pouze zmenšená fotka bez úprav (stejně jako všechny na této stránce).

K čemuž ale rychle dodejme jednu zásadní věc: Xiaomi 14 není z hlediska fotografování “odlehčenou verzí” Xiaomi 14 Ultra… Specifikace jsou opravdu velmi jiné, od snímačů po objektivy, což ještě dále upřesníme…

Xiaomi 14 jsem letmo otestoval ještě před českou premiérou v únoru 2024 (viz Xiaomi 14 v rukách fotografa), rozhodl jsem se však půjčit si tento model i v létě a otestovat ho v běžném provozu, tedy v nejrůznějších situacích a na nejrůznějších místech. I proto, abych věděl, kam ho zařadil v mém seznamu Nejlepších fotomobilů.

Národní parky Estonsko - recenze Xiaomi 14
Pohled na poklidnou rovinu národního parku v Estonsku. Neupravená, pouze zmenšená fotka, stejně jako všechny na této stránce.

Xiaomi 14 – fotoaparát / specifikace

Nejprve se pojďme podívat, jakou výbavu fotoaparátu tento mobil vlastně nabízí. Zde je tedy přehled.

Jaké snímače a objektivy zde tedy máme k dispozici:

Xiaomi 14 – fotoaparát: snímače a objektivy
Hlavní (širokoúhlý) 23mm, f/1.6
50 Mpx,
velikost snímače: 1/1.31″
Ultraširokoúhlý 14mm, f/2.2
50 Mpx
Teleobjektiv 75mm, f/2.0
50/32 Mpx (celkový/efektivní počet pixelů)
Přední 21mm, f/2.0
32 Mpx

Z tabulky je zjevné, že klíčovým nástrojem bude hlavní snímač a objektiv se světelností 1.6. Má rozlišení 50 Mpx, což vlastně může vypadat trochu nevýrazně, zejména v době, kdy je u mobilů běžné mít 100 nebo i 200 Mpx… Tedy zdůrazněme, že to není limit, spíš naopak – uměle navyšovaný počet pixelů mnohdy není ničím jiným, než reklamním tahem. Zní to sice “dobře”, ale více pixelů může znamenat více tzv. šumu, zkrátka nižší kvalitu fotek. Zkrátka: 50 Mpx je velmi rozumný počet, s nímž pracuje například i iPhone.

Xiaomi 14 fotoaparát
Detailní pohled na systém fotoaparátů modelu Xiaomi 14. Zdroj: Xiaomi.cz

Jako obvykle platí, že při normálním focení se fotky do 50 Mpx neukládají, ale je možné to nastavit v situaci, kdy například chceme zachytit opravdu mnoho podrobností. Nebo zkrátka si chceme z nějakého významného místa schovat různé varianty záběrů s různou kvalitou záznamu.

Stejně tak je zásadní i snímač/teleobjektiv s ohniskem 75mm – patří k oporám tohoto modelu a nabízí i velmi slušné výkony při digitálním zoomování… A stejně zásadní je i ultraširokoúhlý objektiv/snímač – má opět 50 Mpx, což je velmi důležité – právě zde výrobci mobilů často šetří a ultraširokoúhlé záběry mohou být výrazně méně kvalitní (platí i pro mnohé iPhony, mohl bych vyprávět z osobních zkušeností).

Portrét psa - recenze Xiaomi 14
Portrétní mód a 75mm objektiv v akci.

Zkrátka: jednou z hlavních vlastností tohoto mobilu je právě dobrá kombinace tří snímačů/objektivů, které dokáží pokrýt všechny klíčové situace pro “běžné” focení – tedy ano, pro focení, kdy nepotřebujeme zoomovat a přibližovat, což už je opravdu doména zejména Ultra modelů, a to nejen u Xiaomi ale i dalších výrobců.

A video samozřejmě zvládne i 8K, což je však, řekněme si upřímně, zatím spíš na hraní… Ale kdo ví, třeba se to někdy v blízké budoucnosti bude opravdu hodit.

Video: Recenze a 200 fotek z testu Xiaomi 14 – 15 min v 4K

Xiaomi 14 a nepřehlédnutelná Leica

Můžete se sice snažit (tak jako já), ale při používání Xiaomi 14 se nedá utéct slavné (a možné vůbec nejslavnější) fotografické firmě světa – tedy německé Leice. Její role je dvojí: jednak se dle oficiálních prohlášení podílí na vývoji optiky, druhak je podepsaná pod opravdu zajímavými filtry, jimiž je možné fotky vylepšovat přímo při focení, ale i poté při úpravách.

Jednou z klíčových voleb je, zda budete při focení používat jako defaultní styl Leica Vibrant nebo Leica Authentic… Já téměř výhradně používám (zde i u jiných mobilů Xiaomi) styl Vibrant, tedy “živý”, protože mi obecně připadá více autentický než, inu, styl Autentický (ten barvy na můj vkus přece je odsaturovává moc a působí tak trochu vybledle). Ale to je samozřejmě věc vkusu.

Přístav Liepaja, Lotyško - recenze Xiaomi 14
Barvy lodí v městě Liepaja v Lotyšsku byly opravdu takto zářivé, ale kdo je chce méně intenzivní, může zvolit tzv. Autentický styl, který má barvy trochu utlumené.

Druhou rovinou, kde se do všeho Leica zapojuje, je volba filtrů – přes symbol “padající hvězdy” je možné je aktivovat a přepínat na displeji přímo při focení. Přiznávám, nijak mě nelákalo je používat, ale rozhodně by byla škoda/chyba je zatracovat. Používají je i hodně zkušení fotografové a hlavně: opravdu vycházejí z toho, co mají k dispozici majitelé fotoaparátů Leica.

Byť samozřejmě: je to celé tak trochu marketingová hra, ale také nesporně platí, že slavná firma by se nepodepsala pod něco vyloženě pochybné kvality. Tedy zkrátka: Leica se počítá.

Xiaomi 14 a filtry Leica
I část filtrů nese jméno slavné německé značky Leica – a je fakt, že vypadají opravdu zajímavě…

Xiaomi 14 versus Xiaomi 14 Ultra – zcela jiná výbava

A jak se postavit k dilematu, které budou nesporně mnozí řešit? Tedy k volbě mezi Xiaomi 14 a Xiaomi 14 Ultra? Jak už jsem stručně zmínil, na paměti je třeba mít dost podstatnou věc: jde opravdu o zcela jiné mobily a tak je k volbě třeba přistupovat.

Mánes v Praze - recenze Xiaomi 14
Pohled na pražský Mánes přes ultraširokoúhlý objektiv…
Mánes detail - recenze Xiaomi 14
… a šedesátinásobné přiblížení, což už je samozřejmě digitální zoom. Ano, kvalita už je za hranou, ale v případě krize je možné jít i do takovýchto extrémů.

Totiž: u iPhonů i dalších značek včetně Samsungů často platí, že verze bez Pro nebo Ultra jsou opravdu odlehčenou verzí, tedy že mají společné hlavní snímače a rozdíl je například v absenci “přibližovacího” objektivu nebo jeho jiné specifikace.

Podrobné srovnání najdete zde v tomto článku: Xiaomi 14 vs Xiaomi 14 Ultra – srovnání parametrů. Níže však pro jistotu pojďme ještě jednou porovnat to, co nás zajímá nejvíc – snímače a objektivy.

Xiaomi 14 Xiaomi 14 Ultra
Název systému fotoaparátů LEICA VARIO-SUMMILUX 1:1.6-2.2/14-75 ASPH LEICA VARIO-SUMMILUX 1:1.63-2.5/12-120 ASPH.
Hlavní (širokoúhlý) 23mm, velikost snímače: 1/1.31″
f/1.6
50 Mpx
23mm, jednopalcový snímač
f/1.63-f/4.0 s plynule nastavitelnou clonou
50MPx, LYT-900, 3.2μm, OIS, 8P
Ultraširokoúhlý 14mm
f/2.2
50 Mpx
12mm
f/1.8
50MP
122° FOV, IMX858
Teleobjektiv 75mm
f/2.0
50/32 Mpx (celkový/efektivní počet pixelů)
75mm plovoucí teleobjektiv Leica
f/1.8, OIS, makro
50MPx, IMX858
Periskopický fotoaparát Není 120mm, 50 Mpx
MX858
f/2.5, OIS
Přední fotoaparát 21mm, f/2.0
32 Mpx selfie fotoaparát
22mm, f/2.0, 1/3.14″
32 Mpx selfie fotoaparát

Z tabulky vyplývá, že specifikace jsou opravdu jiné, tedy neplatí ona myšlenka o odlehčené verzi. Přičemž jsou to rozdíly poměrně zásadní: ať už uhlavního snímače, nebo (pro mě) nejvýraznějšího prvku Xiaomi 14 Ultra, objektivu 75mm se světelností 1.8.

Samozřejmě, i tak jsou výsledky velmi dobré, jak si nyní rozebereme. Ale jde prostě o zcela “jiný” model, ne odlehčenou verzi.

Jak fotí Xiaomi 14

Dobrá tedy, a jak tedy zhodnotit fotografické výkony Xiaomi 14? Jako obvykle platí, že to nejlépe poznáte z ukázkové galerie na této stránce a především z doprovodného videa, v němž je možné zahlédnout ukázkové fotky v původní kvalitě (přesněji řečeno ve 4K).

Testování bylo tentokrát opravdu hodně různorodé – od Prahy, přes jih Čech až po Polsko a tři státy Pobaltí. Po těch několik týdnů jsem s sebou mobil nosil více méně nepřetržitě a zkoušel, jak zvládne “běžný provoz”. Což je svým způsobem nejvýmluvnější metoda testování, protože běžný provoz zahrnuje i mizerné světlo a řadu dalších složitostí.

Krajina s vodou a květinou, Lotyšsko - recenze Xiaomi 14
Krajina v Lotyšsku – v podobných situacích Xiaomi 14 rozhodně nezklame.

Jak fotí Xiaomi 14 – co se mi líbilo

Výsledky opravdu odpovídají špičkovému fotomobilu. To podstatné se vlastně dá shrnout v jedné větě: kdo čeká špičkové výkony vlajkové lodi, nebude zklamán. Xiaomi 14 opravdu patří ke světové špičce.

Detail květiny - recenze Xiaomi 14
Květina a složité světlo…

Fotografické výkony jsou stabilní – jak vyplývá z ukázkových fotek, mobil jsem testoval na mnoha místech a v mnoha situacích, a po čase zjistil, že silnou stránkou je zkrátka univerzalita a spolehlivost. Zkrátka: nestalo se mi, že bych byl z výsledku v nějaké situaci zklamaný, což je zásadnější, než se může zdát na první pohled (byť určité limity existují, viz dále)…

Stará budova v Tallinnu, Estonsko - recenze Xiaomi 14
A co třeba procházka Tallinnem?

Velmi dobrý je i 75 mm objektiv. Klíčovou práci samozřejmě odvede hlavní snímač, ale za zmínku stojí i zoom, který se hodí při focení detailů, ale třeba i při přibližování (viz ukázkové fotky). Byť ano, u modelu Ultra je ještě o něco lepší, to už víme…

Detail květiny
U detailů se zoomování hodí…

Ultraširokoúhlý snímač dává nové dimenze. Už jsem zmínil, že výrobci mobilů rádi šidí ultraširokoúhlý snímač. Což zde neplatí: ošizené není rozlišení, ani obecně kvalita obrazu. A tento typ záběru se tak u majitelů nesporně stane výrazně oblíbeným prvkem.

Pohled na řeku s lodí, Lotyšsko - recenze Xiaomi 14
Pohled na lotyšskou krajinu ultraširokoúhlým objektivem… A ano, i proti slunci se dá fotit…

Mobil nabízí řadu doplňkových funkcí – je snadné si na to zvyknout, ale byla by škoda nezmínit, že podobně jako další modely těchto řad má Xiaomi 14 mnoho různých nenápadných, ale skvělých funkcí. Je zde samozřejmě záložka Pro, kde je možné nastavovat expoziční čas, vyvážení bílé barvy a mnoho dalších funkcí pokročilejšího focení. Včetně fotografování do plného rozlišení 50 Mpx nebo používání formátu Raw.

Město Haapsalu po dešti, Estonsko - recenze Xiaomi 14
Tady bylo světlo tak zajímavé, že dávalo smysl fotit do rawu – kvůli případným dalším úpravám…

Tradičně spolehlivě funguje u portrétů i v noci… Pro mnohé jsou důležité portréty, a i s těmi je možné počítat, dopadají opravdu velmi dobře, byť, viz dále, k portrétnímu módu u Xiaomi mám dlouhodobé připomínky (subjektivní, dlužno říci, viz dále)… A tradičně velmi dobře budou dopadat noční fotky, což též patří k silným zbraním zkušených fotografů.

Dřevený dům, Lotyšsko - recenze Xiaomi 14
Noční režim patří k silným stránkách Xiaomi 14…

Jak fotí Xiaomi 14 – na co pozor

Konkurence Xiaomi 14 Ultra je nemalá – jak už jsem párkrát zmínil, nebylo snadné testovat tento model poté, co jsem podrobně vyzkoušel Xiaomi 14 Ultra. Ten je opravdu z “jiného světa”, tedy zkušeným fotografům prostě nabízí výrazně víc. Připomínám, že to nutně nemusí znamenat lepší fotky v běžném provozu, ale to hraní s proměnlivou clonou, jednopalcovým snímačem a pozoruhodným objektivem 75mm se světelností 1.8 bylo prostě pro znalce hodně zajímavé.

Xiaomi 14 Ultra a variabilní clona
Xiaomi 14 Ultra a variabilní clona – velikost otvoru, kterým na snímač proniká světlo, je proměnlivá. A tím se reguluje hloubka ostrosti. Tím samozřejmě Xiaomi 14 nedisponuje. Rychlofotka mobilem.

Zpracování obrazu občas trochu zaváhá – ač celkově, viz výše, Xiaomi 14 především chválím, oněch několik týdnů jsem měl v druhé kapse můj osobní iPhone 15 Pro a někdy jsem přece jen měl pocit, že složité světlo, a zejména scény plné jasů a stínů, zvládne zpracovat lépe. iPhone je zkrátka stále excelentní v tom, jak si dokáže scénu přímo na místě přetvořit a místy dotvořit (ano, i to je samozřejmě věcí osobních preferencí).

Šálek kávy - recenze Xiaomi 14
Kafe portrétním módem, který je někdy trochu těžkopádný při nastavování…

Prvků je někdy trochu moc – v některých situacích jsem měl pocit jisté přeplácanosti ovládání – například v krajině při běžném focení do celkového vyznění zasahuje ovládání HDR (má smysl nechat na automatiku, ale snadno se omylem vypne), tzv. AI fotoaparát (ten se snaží poznat obsah fotky a trochu ji dle toho vylepšit, třeba zvýraznit zeleň) i volba stylů a filtrů. Zkrátka: méně by bylo více, protože občas jsem něco v rychlosti omylem nastavil špatně.

Specialita - recenze Xiaomi 14
A co si dát nějakou lahůdku? Tohle mobil zvládl velmi dobře…

Portrétní mód je trochu těžkopádný – tohle píši již mnoho let u některých modelů Xiaomi: Portrétní mód je zbytečně složitý, protože nenabízí to, co třeba iPhony – “normální” focení, v němž se zapne “rozmazávání” pozadí. Zde je systém, v němž je třeba přepínat mezi několika variantami, které v sobě obvykle mají i některé úpravy filtrů (Standardní, Dokumentární, Vířivý bokeh atp)…. Časem jsem si zvykl, ale na nervy mi to leze pořád.

Krajina s vodou, Lotyšsko - recenze Xiaomi 14
A ještě jednou krajina na závěr…

Xiaomi 14 – shrnutí ve dvou větách

Xiaomi 14 nabízí špičkové výkony těm, kteří nepotřebují technologické “hračky” modelu nejvyššího, tedy Xiaomi 14 Ultra… Kdo chce stabilní výkony, velmi dobré fotky a obecnou spolehlivost, nebude zklamán ani ve složitých situacích a světelných podmínkách.

Xiaomi 14 – další fotografie z testu

Shrnutí recenze:

Xiaomi 14

Xiaomi 14 nabízí špičkové výkony těm, kteří nepotřebují technologické “hračky” modelu nejvyššího, tedy Xiaomi 14 Ultra… Kdo chce stabilní výkony, velmi dobré fotky a obecnou spolehlivost, nebude zklamán ani ve složitých situacích a světelných podmínkách.

Hodnocení redakce:
7.5

Pros

  • velmi dobré výkony i ve složitých situacích
  • promyšlené pokročilé funkce
  • zajímavé možnosti Leica stylů a filtrů

Cons

  • ovládání je v některých situacích trochu těžkopádné
  • konkurence vyššího modelu Ultra je nemalá
  • portrétní mód je někdy složitý na nastavení

Připojte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*