Česká společnost vyvinula systém pro robotické kamery Canon

Česká společnost SlidesLive vyvinula systém, který umožňuje pokročilé ovládání robotických kamer Canon a zjednodušení záznamu přednášek a konferencí.

Níže je text tiskové zprávy, kterou jsem, přiznám, přečetl s nemalým zájmem – tyhle kamery od Canonu vídám mnoho let na různých oficiálních prezentacích, ale nebyl jsem si jist, k čemu vlastně přesně slouží. A tohle je prostě hezký příklad.

Toto je text tiskové zprávy zaslaný společností Canon, nejde tedy o redakční text.

SlidesLive představuje budoucnost natáčení

Česká společnost SlidesLive vyvinula systém pro robotické kamery, který umožňuje autonomní natáčení a stream konferencí, přednášek či seminářů. Monitoring celého systému i jeho konfiguraci lze navíc dělat vzdáleně odkudkoliv na světě. Natáčení velkých eventů tak systém dokáže po finanční stránce zefektivnit až o 40 %.

Robotické kamery Canon
Robotické kamery Canon v akci na konferenci. Zdroj: Canon.cz

Společnost SlidesLive má na poli natáčení více než 11 let zkušeností a téměř 4000 natočených konferencí. Poslední dva roky její vývojářský tým pod taktovkou Tomáše Suchomela pracoval na unikátním řešení pro robotické kamery, které dává nahrávání velkých akcí nový rozměr. „S vizí vytvoření vlastního řešení pro ovládání robotických kamer jsem si pohrával několik let. Cesta k němu byla obtížná kvůli absenci vhodných kamer a vysokým nárokům na výpočetní výkon. Zlom ve vývoji přišel ve chvíli, kdy se na trhu objevily kamery Canon, jejichž předností je velmi jemný pohyb a vysoká kvalita obrazu.“

Tento propracovaný software, ve SlidesLive zvaný NATE, podle analýzy obrazu a zvuku nejprve detekuje, kdo je řečník a kde stojí. „Na základě dlouholetých zkušeností z akcí dokážeme automaticky definovat, jaká bude v daný okamžik nejlepší možná kompozice, a kameru do ní přirozeným pohybem nasměrovat. Přesně tak, jak by to dělal skutečný kameraman,“ vysvětluje Suchomel.

Systém si dokáže poradit i se složitějšími situacemi, kdy se na pódiu objeví více řečníků nebo dochází k jejich obměně. Skvěle se osvědčil i u live-streamu, při kterém ze záběrů z více kamer dokáže vybírat ty nejlepší. Celý proces navíc proškolený technik nebo kameraman může ovládat v podstatě odkudkoli. „Výsledkem jsou vysoce kvalitní nahrávky ve sjednoceném formátu, což je jinak velmi složité zaručit při práci s několika různými kameramany, protože každý kameraman má jinou kameru i jiný styl natáčení,“ upřesňuje Suchomel.

Robotické kamery Canon
Robotické kamery Canon – detail. Zdroj: Canon.cz

Cílem vývoje systému nicméně není nahrazení lidské síly. Tato inovace má především ulehčit práci kameramanům a technikům, kteří díky ní nemusí stát osm hodin v kuse za kamerou, ale získávají více času k zajištění bezchybného průběhu akce po technické stránce. Společnost tedy zvládne natočit více přednášek, aniž by musela významně navyšovat počet zaměstnanců.

Díky tomu, že se jedná o in-house produkt, je možné pružněji reagovat na zpětnou vazbu od klientů i techniků. Systém je tak neustále se vyvíjející organismus. „V tom máme velkou výhodu, protože si vše děláme přesně podle svých požadavků a nemusíme se, především v otázce kvality, přizpůsobovat řešení někoho jiného,“ dodává Suchomel.

Robotické kamery natáčejí přednášky po celém světě už jeden rok. Potkat jste je mohli na nejprestižnějších AI konferencích současnosti. První verze byla úspěšně odzkoušena na konferenci ICLR v africké Rwandě, následovalo ICML na Hawaii a NeurIPS v New Orleans. V české kotlině natáčely robotické kamery prestižní Digisemestr, Czech Online Expo, Baumit či meetupy komunity Frontendisti.

Robotické kamery Canon
Pohled do útrob systému, který je schopný přesně detekovat řečníka a nabídnout mnoho funkcí pro špičkový přenos a záznam akcí. Zdroj: Canon.cz

„Dříve mohlo být natáčení vícedenních konferencí velice nákladné a kvalita výstupu nemusela být valná. S využitím robotických kamer nyní může i klient s menším rozpočtem uspořádat vícedenní fórum s vysokou úrovní kvality zpracování. Úspora se v takovém případě může vyšplhat až ke 40 %,“ uzavírá CEO Vojta Ciml.

Společnost SlidesLive se na poli natáčení pohybuje již jednu dekádu. Za tu dobu se jí povedlo vypracovat se z malého startupu se sídlem ve sklepních prostorách starého činžáku, až do firmy s pobočkou v New Yorku a Mnichově. Její vize, natočit všechny přednášky na světě a uchovat je pro budoucí generace, byla natolik zajímavá, že nadchla i několik investorů v čele s Václavem Dejčmarem a Eduardem Kučerou, kteří ji obohatili o investici v hodnotě milionu dolarů. SlidesLive peníze využila nejen k expanzi do zahraničí, ale také k investicím do techniky a vývoje.

Připojte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*